UA-29246472-1

KRAS|kerf weer te zien

We kijken terug op een mooie avond in de Koppelkerk op 3 oktober jl. met Haidar, Barış, Ghaeth, Pieter en heel fijn publiek!
Na de voorstelling ontstond een prachtig nagesprek.

Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de vlekkeloze organisatie van de medewerkers van de Koppelkerk!
Ze slaagden erin – ondanks de te volgen richtlijnen – een intieme sfeer te creëren. Chapeau! ??

Grote dank ook aan de Gemeente Aalten en het Nationaal Onderduikmuseum voor het mede mogelijk maken van deze avond.

Op 10 oktober jl. speelde Haidar in zijn woonplaats Zelhem de voorstelling.

MEER INFORMATIE OVER DE VOORSTELLING:

Op 27 en 28 september jl. ging de muzikale vertelling ‘KRAS | kerf’
in première in Theater De Leeuw in Arnhem. 

De voorstelling is beschikbaar voor basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs, festivals, buurtcentra en theaters en zal in het themajaar 75 jaar vrijheid op verschillende plekken te zien zijn.
Meer informatie en boekingen: www.gekkoo.nl/kras-kerf 
Prijzen zijn op aanvraag beschikbaar. U kunt hiervoor mailen naar productie@gekkoo.nl.


OVER ‘KRAS | kerf’ | De jonge Syriër Haidar Habash moet op 16-jarige leeftijd noodgedwongen met zijn familie vluchten uit de Syrische stad Aleppo uit angst voor de aanstormende oorlog in zijn land. In de paniek van de neerdalende bommen raken hij en zijn familie hun thuis kwijt. Haidar en zijn familie besluiten af te reizen naar Afrin. Daar wonen zijn opa en oma. Na verloop van tijd wordt ook daar de situatie onhoudbaar. Ze vluchten verder en het gezin valt uit elkaar. Uiteindelijk vinden ze elkaar terug in Nederland, maar dit heeft nog flink wat voeten in de aarde. 

‘KRAS | kerf’ is een persoonlijk verhaal dat Haidar vertellen moet, omdat zijn hoofd vol zit met beelden die hem ’s nachts uit de slaap houden. Gelukkig heeft hij een dierbare vriend die hem helpt zijn hoofd leeg te maken en zijn rust terug te vinden.

THEMATIEK | De voorstelling bevat een aantal thema’s. We krijgen een kijkje in het leven van een jongere op de vlucht. De angst, de onzekerheid, de willekeur en de uitzichtloosheid van een jongeman die in korte tijd gedwongen wordt volwassen te worden en verantwoording te dragen voor het gezin, als zijn vader moet besluiten alvast naar Griekenland te gaan. Een voorstelling over de worsteling om een nieuw bestaan op te bouwen in een omgeving waar niet alles vanzelfsprekend is. Over de tegenwerking, de afgunst, de vooringenomenheid en de veerkracht die iemand aan de dag moet leggen om te ‘overleven’. Een verhaal over energie en optimisme. Over vrijheid, dankbaarheid en werklust.

OP SCHOLEN, IN THEATERS EN BUURTCENTRA | ‘KRAS | kerf’ is een intieme voorstelling waarin echtheid en puurheid centraal staan. We brengen dit verhaal dicht op het publiek. Van jong tot oud. Op scholen, in theaters en buurtcentra. Met een nagesprek en een lesbrief.  Deze is op aanvraag beschikbaar (productie@gekkoo.nl). 

INFO & LESBRIEVEN VOOR PO EN VO | KLIK HIER

SAMENWERKING EN ONDERSTEUNING | Het project is in samenwerking met Nationaal Onderduikmuseum Aalten, Iselinge Hogeschool, Erfgoed Gelderland, Cultuur Oost en ROC Rijn IJssel in Arnhem opgezet. Stichting Gekkoo verzorgt de artistieke inhoud van de voorstelling.
De voorstelling is mede tot stand gekomen dankzij de financiële steun van het VSB-fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Doetinchem en Ars Donandi.

TECHNISCHE FICHE | Klik HIER om het document te downloaden

Elsbeth Rozenboom van Cultuur Oost over KRAS|kerf
“Theaterfabriek Gekkoo slaat met de voorstelling KRAS/Kerf een brug tussen nieuwkomers en mensen die allang in Nederland verblijven. Met hulp van artistiek leider Pieter van Dijk kan het publiek zich door het wisselen van perspectief voorstellen wat het is om niet in een veilige wereld te leven. Acteur en ervaringsdeskundige Haydar (20) vertelt vanuit zijn ervaringen als vluchteling uit Aleppo. De voorstelling wordt met muziek ondersteund. Van Dijk wil juist nu dat verhaal vertellen omdat hij vooral bij jongeren opvattingen hoort waarvan hij schrikt. Is dat echt hun mening of praten ze anderen na, vraagt hij zich af. Met deze voorstelling legt hij de basis voor een duurzame samenwerking tussen de partners door (filosofische) gesprekken met jongeren over vrede en vrijheid te voeren. Dat is belangrijk om inclusiviteit in de samenleving te benadrukken en polarisatie af te remmen. Van Dijk koos hiervoor het Onderduikmuseum in Aalten en de Iselinge PABO in Doetinchem als samenwerkingspartners.
Naast de voorstellingen die met jongeren gemaakt worden en de lesactiviteiten is er ruimte voor thematische projecten waarbij actuele onderwerpen onderzocht worden.  Door zowel erfgoed als onderwijs bij dit thema en project te betrekken, vult Theaterfabriek een belangrijke missie van haar beleid uit.”

De Gelderland over KRAS|kerf (n.a.v. voorstellingen voor leerlingen van groep 7 en 8 in Ulft en Dinxperlo).

Gelderse Post over KRAS|kerf