UA-29246472-1

Antigoné

INLEIDING | Twaalf acteurs spelen het verhaal van Antigoné, dé klassieker van Sophocles, maar dan in een hedendaags jasje. Een voorstelling over principes, over stelling nemen en opkomen voor waar je voor staat. Een Griekse tragedie van 2000 jaar geleden, maar actueler dan ooit.

ANTIGONÉ | De naam Antigoné past wel bij het hoofdpersonage: “Zij die geboren is om tegen te werken”. Antigoné wil naar niemand luisteren. Niet naar haar oom Koning Kreon, bij wie ze sinds de dood van haar vader in huis woont, niet naar haar zusje Ismène en zelfs niet naar haar verloofde Hemon. Maar heel begrijpelijk ook: naar wie moet je luisteren als allebei je broers zijn gedood in de oorlog en je mag maar één van hen begraven? Antigoné besluit haar hart te volgen en keert zich daarmee tegen haar familie. Die keuze komt haar duur te staan.

Antigoné: “Ik ben moe, Hemon. Ik kan niet meer. Ik ben zo moe…”

Zijn er vandaag de dag nog Antigoné’s? Jongeren die willens en wetens opkomen voor hun idealen en zich verzetten tegen ‘de wet’ of ‘het gezag’. Hebben jongeren nog idealen en zijn ze bereid ervoor te vechten? Of mag je dat niet van hen verwachten? Is het überhaupt wel mogelijk om in een tijd waar enorme hoeveelheden informatie 24/7 en vanuit elke uithoek bij je binnenkomt nog betrokken te zijn? In deze voorstelling spelen we een compacte versie van Antigoné, maar zien we ook waar jongeren zich wel degelijk tegen willen verzetten.
– Pieter van Dijk regisseur

Eind januari/begin februari 2020
Meer informatie volgt binnenkort